Olivový skvalán - najlepší hydratátor v prírodnej kozmetike

Vitajte v ďalšom blogu PANAKEIA. Dnes si rozoberieme jednu z našich najcennejších ingrediencií produktov prírodnej kozmetiky, a to olivový skvalán (olive squalane). Je známy tým, že má priam zázračné hydratačné a regeneračné vlastnosti na pokožku. Je to naozaj pravda? V našom dnešnom článku sa bližšie pozrieme na hodnotu olivového skvalánu v kozmetike, pozrieme sa na jeho benefity a použitie a predstavíme vám niektoré z našich produktov s obsahom skvalánu.

Čo je olivový skvalán?

olivovy-skvalan-najlepsi-hydratator-v-prirodnej-kozmetike-1

V prvom rade si musíme povedať, že skvalán a skvalén sú 2 veci. Olivový skvalán pochádza z olív a je hydrogenovanou formou skvalénu, prirodzene sa vyskytujúceho lipidu nachádzajúceho sa v ľudskej koži. Skvalén hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní vlhkosti pokožky a jej bariérovej funkcie, ale jeho hladiny s pribúdajúcim vekom klesajú. Olivový skvalán dopĺňa tento životne dôležitý lipid, vďaka čomu je vynikajúcim zvlhčovačom a zmäkčovačom v produktoch prírodnej kozmetiky.

Ako sa vyrába olivový skvalán

Olivový skvalán sa extrahuje starostlivým procesom, ktorý zahŕňa hydrogenáciu skvalénu pochádzajúceho z olív. Tento proces stabilizuje molekulu a vďaka tomu je menej náchylná na oxidáciu a je vhodnejšia pre kozmetické prípravky. Výsledný skvalán je ľahký, nemastný olej, ktorý napodobňuje prirodzený kožný maz. Z tohto pohľadu môžeme pre jednoduchosť povedať, že skvalán aj skvalén majú podobné účinky na ľudskú pokožku a môžeme ich vnímať takmer ako jednu vec.

Výhody olivového skvalánu v prírodnej kozmetike

Jedinečné vlastnosti olivového skvalánu z neho robia významnú ingredienciu prírodnej kozmetiky. Tu sú niektoré z jeho kľúčových výhod:

Olivový skvalán vynikajúco hydratuje

Olivový skvalán je vynikajúci hydratátor, ktorý pokožke poskytuje hĺbkovú a dlhotrvajúcu vlhkosť. Ľahko a bez zanechania mastných zvyškov preniká do hĺbky pokožky. Je preto ideálny pre všetky typy pleti vrátane mastnej pleti a aknóznej pleti.

Olivový skvalán zlepšuje pružnosť pokožky

Pravidelné používanie olivového skvalánu môže zlepšiť elasticitu a pevnosť pokožky a taktiež znížiť výskyt jemných liniek a vrások. Podporuje prirodzený proces regenerácie pokožky a tiež jej mladistvý a žiarivý vzhľad.

Antioxidačné vlastnosti olivového skvalánu

Olivový skvalán je tiež bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred oxidačným stresom, poškodením voľnými radikálmi a environmentálnymi stresormi ako sú vietor, slnko a podobne. Vďaka tomu je účinnou zložkou proti starnutiu (anti-aging), ktorá pomáha udržať zdravú pokožku aj v pokročilom veku.

Olivový skvalán upokojuje podráždenú pokožku

Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam olivový skvalán upokojuje podráždenú alebo citlivú pokožku. Pomáha znižovať začervenanie a zápal, vďaka čomu je vhodný aj pri stavoch ako ekzém a rosacea.

Olivový skvalán neupcháva póry

Olivový skvalán je nekomedogénny, čo znamená, že neupcháva póry. A keďže neupcháva póry, prispieva k celkovo zdravšej pokožke. Pomáha vyrovnávať produkciu kožného mazu a udržuje pokožku čistú.

Prírodná kozmetika s olivovým skvalánom

V PANAKEIA využívame silu a účinky olivového skvalánu a používame ho vo viacerých našich receptúrach. Vďaka skvalánu poskytujú tieto produkty prvotriednu hydratáciu a blahodárne účinky pre pokožku. Nižšie vám predstavíme niektoré z našich najlepších produktov s obsahom olivového skvalánu:

Čistý olivový skvalán

Náš 100% čistý olivový skvalán je všestranný produkt, ktorý možno použiť ako hydratačný krém na tvár, sérum na vlasy alebo telový olej. Nezanecháva mastný film a poskytuje špičkovú hydratáciu. Náš olivový skvalán je vyrábaný z olív pestovaných na juhu Francúzska, vďaka čomu si môžete byť istí jeho maximálnou kvalitou.

Pleťové olejové sérum s olivovým skvalánom

Pleťové sérum s olivovým skvalánom a ďalšími výživnými zložkami poskytuje hĺbkovú hydratáciu, zvyšuje elasticitu pokožky a znižuje výskyt jemných liniek a vrások. Pre maximálne výsledky je dôležité konzistentné používanie a samozrejme taktiež kvalitne nastavená rutina starostlivosti o pleť.

Hĺbkovo čistiaci balzam a maska s olivovým skvalánom

Hĺbkovo čistiaci balzam a maska 2v1 obsahuje olivový skvalán ako jednu zo svojich účinných zložiek. V receptúre tohto produktu má skvalán za úlohu zanechať pokožku vláčnu a ochránenú. Ostatné zložky zas pomáhajú s čistením a výživou. Spolu vytvárajú účinný mix, ktorý zanechá vašu pokožku čistú a jemnú.

Ako používať čistý olivový skvalán

olivovy-skvalan-najlepsi-hydratator-v-prirodnej-kozmetike-2

Čistý olivový skvalán je neuveriteľne všestranný a môže byť začlenený do vašej kozmetickej rutiny rôznymi spôsobmi. Prinášame vm niekoľko tipov, ako ho používať:

  • Ako hydratačný krém na tvár: Po vyčistení a tonizácii naneste na tvár a krk niekoľko kvapiek čistého olivového skvalánu. Jemne masírujte, kým sa nevstrebe.
  • Ako vlasové sérum: Naneste niekoľko kvapiek olivového skvalánu na končeky vlasov, aby ste zabránili štiepeniu končekov a dodali vlasom lesk. Pre hĺbkovú vyživovaciu kúru naneste skvalán v dostatočnom množstve na vlasy, zakryte ich čiapkou a nechajte pôsobiť aspoň 30 minút. Následne vlasy umyte.
  • Ako telový olej: Používajte čistý olivový skvalán ako telový hydratačný olej nanesením na vlhkú pokožku po sprche. Skvalán skvele uzamkne vlhkosť a udrží vašu pokožku hydratovanú po celý deň.
  • Ako olej na nechtovú kožičku: Vmasírujte si malé množstvo olivového skvalánu do nechtovej kožičky, aby bola mäkká a zdravá.

Zaujímavé fakty o olivovom skvaláne

  • Olivový skvalán je takmer identický s prírodným skvalénom produkovaným ľudskou pokožkou, aj preto je vynikajúcim zmäkčovadlom a zvlhčovačom.
  • Skvalán sa pôvodne získaval z oleja zo žraločej pečene, ale z dôvodu etiky a udržateľnosti sa teraz častejšie používajú rastlinné alternatívy, ako je olivový skvalán.
  • Olivový skvalán je netoxický, nedráždivý a hypoalergénny a preto je vhodný pre všetky typy pleti vrátane citlivej.
  • Keďže je olivový skvalán stabilný a odolný voči oxidácii, v porovnaní s mnohými inými prírodnými olejmi má dlhšiu trvanlivosť.
  • Olivový skvalán možno použiť aj ako nosný olej pre esenciálne oleje, čím sa zvyšuje ich absorpcia a účinnosť.
  • Okrem kozmetiky sa olivový skvalán niekedy používa vo farmaceutických výrobkoch a doplnkoch stravy pre svoje potenciálne zdravotné výhody.