Akné: príčiny a ako sa ho zbaviť

Akné je celkom bežné kožné zápalové ochorenie, ktoré sa vyskytuje, keď sa vývody mazových žliaz (póry) upchajú mazom a odumretými kožnými bunkami, v čoho dôsledku vzniká zápal. Často vedie k bielym bodkám, čiernym bodkám alebo jednoducho vyrážkam či pupienkom a môže sa objaviť najmä na tvári, čele, hrudníku, hornej časti chrbta a ramenách. Zatiaľ čo akné je najčastejšie medzi tínedžermi, môže postihnúť ľudí všetkých vekových skupín v rôznych životných fázach.

Najčastejšie príčiny akné

akne--priciny-a-ako-sa-ho-zbavit-1

Hormonálne zmeny ako príčina akné

Hormonálne zmeny počas puberty sú najčastejšou príčinou akné. Androgény sú hormóny, ktoré sa zvyšujú počas puberty a spôsobujú zväčšenie mazových žliaz a produkciu väčšieho množstva mazu. Tento prebytočný maz často upcháva póry, čo následne vedie k akné. Pre mnohých tínedžerov je to veľmi stresujúce obdobie ich života, ktoré netreba brať na ľahkú váhu, nakoľko môže znižovať zdravé sebavedomie a v niektorých prípadoch až spôsobovať psychické problémy.

Genetika má výrazný vplyv na akné

Genetika môže zohrávať významnú úlohu pri vzniku akné. Ak vaši rodičia mali akné, je pravdepodobnejšie, že sa s ním stretnete aj vy. Genetické faktory môžu ovplyvniť veľkosť a aktivitu vašich mazových žliaz a to, ako vaša pokožka reaguje na hormonálne zmeny. Nie je to pravidlom, no šanca je väčšia ako u niekoho, koho rodičia akné nemali.

Strava a životný štýl taktiež vplývajú na akné

K zhoršeniu akné môže prispieť aj strava a životný štýl. Potraviny s vysokým obsahom rafinovaných cukrov a mliečnych výrobkov sú spájané so zhoršením akné. Rovnako tak stres, nedostatok spánku a zlé návyky starostlivosti o pleť môžu akné ešte zhoršiť. Je preto dôležité zdravo sa stravovať, prijímať dostatok tekutín a dopriať si dostatočne dlhý spánok.

Enviromentálne faktory a vyrážky

Faktory prostredia, ako je znečistenie vzduchu či vlhkosť, môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku akné (vyrážok). Tieto faktory môžu spôsobiť, že pokožka začne produkovať viac mazu, čo následne vedie k upchatiu pórov a vzniku vyrážok. V tomto prípade sa jedná skôr o kratšie časové úseky ako napríklad letná či iná dovolenka v novom prostredí, kedy telo na túto zmenu reaguje.

Koho najviac trápi akné?

Ako už bolo v článku spomenuté, akné sa najčastejšie spája s tínedžermi a mladými dospelými, ale môže postihnúť ľudí v akomkoľvek veku. Odhaduje sa, že 85% ľudí vo veku od 12 do 24 rokov má aspoň slabšie akné. Avšak aj dospelí, vo väčšej miere ženy, no taktiež muži, môžu trpieť vyrážkami v dôsledku hormonálnych výkyvov, stresu a iných faktorov.

Ženy sú na akné náchylnejšie

Ženy majú väčšiu pravdepodobnosť výskytu akné v dospelosti ako muži, a to najmä v období hormonálnych zmien, ako je menštruácia, tehotenstvo a menopauza. Hormonálne liečby, ako sú antikoncepčné pilulky, môžu tiež ovplyvniť stav akné. Vo všeobecnosti sú náchylnejší na akné tiež všetci ľudia s < href="/mastna-plet/">mastnou pleťou.

Ako sa zbaviť akné

Ako sa zbaviť akné je častou otázkou, ktorú riešia ľudia, ktorých tieto nepríjemné vyrážky trápia. Hneď na úvod treba povedať, že to, čo funguje pre jedného, nemusí fungovať pre druhého. Každý z nás je unikát a môže si vyžadovať iný prístup. My v PANAKEIA sme zástancami prírodnej liečby akné. Liečba akné pomocou prírodnej kozmetiky môže byť účinná a zároveň šetrná k pokožke. Nižšie vám predstavíme niekoľko produktov prírodnej kozmetiky určenej na boj proti akné, ktorá zároveň vyživuje a chráni pokožku.

Sérum na akné Ďubáčik

Bioaktívne sérum na akné, vyrážky, pupienky a rôzne defekty pokožky. Ide o špičku v starostlivosti o akékoľvek nepríjemnosti na pleti z našej ponuky. Obsahuje viacero účinných zložiek ako extrakt z harmančeka, bazalkový esenciálny olej, tymián, extrakt kurkumy a ďalšie.

Aloe Vera - organická šťava

Aloe vera je známa svojimi upokojujúcimi a liečivými vlastnosťami. Pomáha znižovať zápal a začervenanie spojené s akné. Pre jemné, hydratačné ošetrenie vyskúšajte organickú šťavu Aloe vera. Prispieva tiež k regenerácii buniek a obsahuje celé spektrum vitamínov, vďaka čomu je skvelým pomocníkom pri liečení akné.

Prírodná kozmetika na akné

akne--priciny-a-ako-sa-ho-zbavit-2

Základom pri liečbe akné je časté a dôkladné čistenie pleti, ktoré zbaví pleť nadbytočného mazu. V našej ponuke nájdete:

Akné: často kladené otázky

Čo je hlavnou príčinou akné?

Hlavnou príčinou akné je upchávanie pórov mastnotou, odumretými kožnými bunkami a baktériami. Hormonálne zmeny a genetika sú často zodpovedné za vznik akné.

Môže strava ovplyvniť akné?

Áno, strava môže ovplyvniť akné. Napríklad potraviny s vysokým obsahom cukrov sú spájané so zhoršením akné. Vyvážená strava bohatá na ovocie, zeleninu a iné zdravé zložky môže pomôcť zlepšiť stav akné.

Trápi akné len tínedžerov?

Nie, akné môže postihnúť kohokoľvek v akomkoľvek veku. Aj keď je to najčastejšie v dospievaní v dôsledku hormonálnych zmien, dospelí môžu tiež trpieť vyrážkami, a to najmä ženy, ktoré častejšie zažívajú hormonálne výkyvy.

Môže stres spôsobiť akné?

Áno, stres môže prispieť k vzniku akné. Stres spúšťa uvoľňovanie určitých hormónov, ktoré môžu zvýšiť produkciu mazu a viesť k upchatiu pórov, čo vedie k vyrážkam.

Aké sú najlepšie prírodné zložky na liečbu akné?

Niektoré z najlepších prírodných zložiek na liečbu akné zahŕňajú aloe vera, olej z čajovníka, kyselinu salicylovú (z vŕbovej kôry) či extrakt zo zeleného čaju. Tieto zložky majú antimikrobiálne, protizápalové a upokojujúce vlastnosti, ktoré môžu pomôcť vyčistiť akné a zabrániť budúcim vyrážkam.

Nič mi na akné nepomáha, čo mám robiť?

Ak vám na akné nepomáhajú bežné prípravky a odporúčania, či prírodná kozmetika, je čas zájsť za dermatológom, ktorý vám pomôže. V dnešnej dobe existujú aj radikálnejšie prístupy k liečbe akné, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch vhodné. Ide napríklad o liečbu tabletkami.

Aký je rozdiel medzi akné a vyrážkami?

Vyrážky sú ľudovým pomenovaním akné. Sú to teda synonymá a označujú to isté.

Zaujímavé fakty o akné

Vedeli ste tieto veci o akné?

  • Akné je najčastejším kožným ochorením v Spojených štátoch, ktoré ročne postihne až 50 miliónov Američanov.
  • Slovo „akné“ pochádza z gréckeho slova „akme“, čo znamená „bod“ alebo „škvrna“.
  • Starí Egypťania používali síru na liečbu akné pred viac ako 3 000 rokmi, tento postup sa používa dodnes.
  • Približne 85% ľudí vo veku od 12 do 24 rokov má nejakú formu akné.
  • Akné nie je len ľudský problém; dokonca aj mačky a psy môžu trpieť akné, najmä na brade.
  • Stravovacie zmeny môžu zabrať až 12 týždňov, kým sa prejavia na akné, takže pri úprave stravovacích návykov je kľúčom trpezlivosť.